De Praktijk

Op allerlei plekken in Nederland wordt een ontwerpende aanpak al toegepast om maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. PONT volgt een aantal van deze ontwerppraktijken op de voet en staat hen bij met Impactversterkers. De Impactversterkers zetten zich in om eventuele belemmeringen te verhelpen en het effect van de praktijk te optimaliseren. Zo helpen we deze specifieke praktijken vooruit én trekken we lessen waar ontwerppraktijken in het algemeen hun voordeel mee kunnen doen.

UPDATE JANUARI ’24
De inzet van de Impactversterkers wordt op dit moment getest in twee Praktijken: één in de gemeente Amsterdam en één in de gemeente Den Haag.

In 2024 is er ruimte om nog 8 andere Praktijken bij te staan. Hierbij zoeken we naar een goede mix van praktijken binnen het Rijk, Provincies, Gemeenten, uitvoeringsorganisaties en overige coalities.

Ben jij betrokken bij een ontwerppraktijk en heb je mogelijk interesse in impactversterking? Vind meer informatie en meld je aan via dit formulier.

De Werkplaats

De Werkplaats ontwikkelt nieuwe instrumenten, methoden en processen die de samenwerking tussen de publieke sector en ontwerpers permanent verbeteren. Hierbij worden ontwerpers, ambtenaren, onderzoekers en specialisten uit andere relevante disciplines betrokken.

UPDATE DECEMBER ’23
De werkplaats richt zich in het eerste jaar van het programma op de basisvoorwaarden voor een goede samenwerking tussen de ontwerpende – en publieke sector.

De ontwikkelagenda is gebaseerd op input van ruim zeshonderd professionals. De onderwerpen die in het eerste halfjaar van 2024 worden opgepakt zijn: Taal, Casuistiek, Startcondities, Inkoopprocedures, Sturen op ontwerpende aanpak in een SMART wereld en De rek tussen de regels.

De School

Op de School van PONT kunnen zowel ontwerpers als ambtenaren terecht om hun kennis bij te spijkeren en vaardigheden te trainen. De School heeft niet het doel om ambtenaren om te scholen tot ontwerper of vice versa, maar om meer kennis op te doen over de institutionele en professionele context van de samenwerkingspartner. Je kan bij de School terecht voor zowel meerdaagse opleidingen, eendaagse stoomcursussen en boekenclubs als laagdrempelige masterclasses.

UPDATE DECEMBER ’23
De School trapt af met twee activiteiten, die kosteloos toegankelijk zijn voor professionals uit het creatieve en/of publieke domein:
– De eerste editie van de PONT Boekenclub. 20 mensen, 4 maanden, 4 opdrachten. Tabo Goudswaard trapt af als Boekenclubleider. Meedoen?  Lees meer en schrijf je in.
– Een masterclass Effectieve Dialogen op 15 februari. Iedereen is welkom voor deze gratis bijeenkomst. Lees meer en schrijf je in.

In het begin van het nieuwe jaar volgen er nog twee boekenclubs: een van Danielle Arets over ‘navigeren in de tussenruimte’ en Jaap Daalhuizen over ‘fundamenten en methodologie voor de publieke ontwerppraktijk’. Ook wordt er momenteel gewerkt aan het programma voor de meerdaagse opleidingen.

De Tempel

De Tempel biedt de mogelijkheid tot reflectie en helpt om samen te leren. Deelnemers kunnen er leren over hun eigen professionele handelen, en lessen trekken uit elkaars ervaringen. Voor zowel professionals uit de ontwerp- als overheidssector biedt de Tempel intervisietrajecten en workshops gericht op reflectie(vaardigheden).

UPDATE DECEMBER ’23
Op dit moment wordt het programma voor intervisie getest met een aantal eerste groepen. PONT werkt hiervoor samen met gecertificeerde intervisie-experts met ruime ervaring in de creatieve sector.

Heb jij mogelijk interesse om in 2024 mee te doen met intervisie? Of ben jij zelf een ervaren intervisie facilitator? Laat het ons weten via deze interesselijst.

Ook werken we aan het workshopprogramma. In het begin van 2024 volgt dit programma met onder andere ‘Moreel Beraden’ waarin ethische kwesties centraal staan, en workshops reflectievaardigheden zoals het stellen van helpende vragen.

Het Plein

Het Plein is een metafoor voor de uitwisseling die PONT organiseert. PONT inspireert actief door goede voorbeelden, geleerde lessen en ervaringen uit de praktijk te delen.

UPDATE DECEMBER ’23
We werken hard aan een uitgebreidere website, waar je meer uitleg en voorbeelden vindt over een ontwerpende aanpak, en waar je jouw eigen ontwerpende praktijken kunt delen.

Via onze LinkedIn-pagina en onze maandelijkse nieuwsbrief delen we nu al interessante artikelen, activiteiten van PONT en anderen, en inspirerende praktijkvoorbeelden.

Op de hoogte blijven van alle activiteiten?

Volg PONT op LinkedIn en schrijf je in voor de nieuwsbrief.