‘SamenSpraak’ is een burgerparticipatietraject dat gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt onderzoekt en verbetert. Het project wordt uitgevoerd door een consortium van drie ontwerpbureau’s: Afdeling Buitengewone Zaken, Diversion en Multitude. Samen met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werken ze aan een cultuuromslag voor meer gendergelijkheid op de werkvloer. Het project combineert onderzoek, dialoog en beeldende communicatie om inzicht te krijgen in deze uitdaging en stapsgewijs te werken aan concrete verandering.

Verandering orkestreren 

Binnen ‘SamenSpraak’ wordt stap voor stap gewerkt aan verandering. Door op verschillende plekken in Nederland bij verschillende stakeholders en organisaties interventies uit te voeren, wordt toegewerkt naar duurzame systeemverandering. Ontwerpers kunnen dit proces goed faciliteren, omdat ze verschillende belangen goed kunnen samenbrengen en de opgave centraal stellen.

“Elk gesprek dat wij voeren is al een onderdeel van die verandering en van die cultuurverandering”, zegt Olga van Lingen van Afdeling Buitengewone Zaken, die samen met Simone van Dijk van Diversion de meer onderzoekende rol vervuld. “Wij pretenderen ook niet dat wij dat veranderen door één interventie in te zetten, maar allerlei kleine onderdeeltjes en experimenten kunnen uiteindelijk leiden tot een grotere cultuuromslag”, voegt Simone toe. Het project maakt ruimte voor persoonlijke verhalen en reflectie – bij burgers én binnen het ministerie.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – meer dan opdrachtgever

Het Ministerie van SZW is bij ‘Samenspraak’ meer dan een opdrachtgever. In plaats van te wachten op een eindrapport, doet het ministerie actief mee aan dialogen en veldonderzoek. “Het ministerie wilde niet alleen een opgeleverd rapport, maar ging zelf mee naar gesprekken en droeg actief bij vanuit hun persoonlijke ervaring,” vertelt Simone. Door deze directe betrokkenheid van burgers én beleidsmakers groeit wederzijds vertrouwen en wordt beleid verrijkt met ervaringen van de mensen voor wie het bedoeld is.

Door persoonlijke verhalen op te halen bij burgers brengen we het menselijke aspect naar voren, waardoor beleid dichter bij de leefwereld van de burger komt.

Simone van Dijk

Van keukentafel naar brede impact

De aanpak van ‘SamenSpraak’ heeft al waardevolle inzichten opgeleverd. Deze gesprekken brengen niet alleen arbeidsmarkt-obstakels in kaart, maar zetten ook verandering in gang bij de deelnemers zelf. “Beleid schrijven wordt anders als je de gezichten ziet van de personen die je hebt gesproken”, vertelt Olga. Deelnemers gaan vervolgens thuis en in hun sociale kring het gesprek aan over werk en zorgtaken, waardoor de impact zich als een olievlek verspreidt.

“Door het ophalen van persoonlijke verhalen bij burgers geven we niet alleen cijfers, maar brengen we het menselijke aspect naar voren, waardoor het beleid dichter bij de leefwereld van de burger komt”, legt Simone uit.

Ontdek meer

‘SamenSpraak’ laat zien hoe het orkestreren van verandering bijdraagt aan sociale vernieuwing. Het project is een toonbeeld van hoe echte verandering kan ontstaan als burgers en beleidsmakers samen optrekken. Wil je meer weten over wat een ontwerpende aanpak is en inspirerende voorbeelden zien?
Lees meer over een ontwerpende aanpak en bekijk meer cases.