Steeds meer wordt er ontwerpend gewerkt aan maatschappelijke vraagstukken binnen de overheid. Voor publieke professionals kan dit een nieuwe werkvorm zijn, die nog niet tot de verbeelding spreekt.
Voor wie?
Dit leertraject Introductie Publieke Ontwerppraktijk is bedoeld voor publieke professionals die de mogelijkheden van een ontwerpende aanpak willen verkennen voor hun eigen werkpraktijk. In 3 dagdelen leer je meer over wat een ontwerpende aanpak eigenlijk inhoudt en hoe je een goede publieke ontwerppraktijk kunt inrichten.
Wat ga je leren?
We gaan dieper in op de competenties van ontwerpers die hierbij centraal staan. Aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde modellen verkennen we de competenties Reframen, Integreren, Orkestreren en Vormgeven, zodat je beter begrip krijgt van de expertise die ontwerpers meebrengen en wat dit kan bieden. We besteden aandacht aan de samenwerking met ontwerpers en de rollen en verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken. Voorbeeld-casussen geven inspiratie en we maken het geleerde ook direct toepasbaar op eigen casuïstiek.
De sessies bieden een combinatie van theoretische en praktische kennis, inspirerende voorbeelden van ontwerpers die met of bij de overheid werken en concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met een ontwerpende aanpak.
Aan het eind van dit leertraject:
- Begrijp je beter wat een ontwerpende aanpak precies is en waar je dit wel of niet voor in kunt zetten
- Kun je aan collega’s uitleggen wat een ontwerpende aanpak inhoudt en samen een goede ontwerpvraag opstellen
- Heb je ervaren welke competenties er komen kijken bij een ontwerpende aanpak en hoe ontwerpers deze expertise inzetten
- Ben je beter uitgerust om een samenwerking met ontwerpers aan te gaan, weet je welke rollen en verantwoordelijkheden daarbij komen kijken en hoe je dit kunt inkopen
- Heb je verkend hoe een ontwerpende aanpak concreet zou kunnen werken voor een eigen casus
Praktisch
De sessies vinden plaats in Utrecht op de volgende momenten:
- 1e sessie – 6 maart 14:00 – 17:00
- 2e sessie – 10 april 14:00 – 17:00
- 3e sessie – 15 mei 14:00 – 17:00