Hoe krijg je beweging in complexe maatschappelijke vraagstukken en wat kan een ontwerpende aanpak daarin betekenen?
Op 30 september organiseren De Publieke Ontwerppraktijk (PONT) en de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) een bijzonder evenement over de rol van ontwerp in de publieke sector. Het evenement vindt plaats in Den Haag en wordt geopend door Youssef Louakili, directeur Media en Creatieve Industrie bij het ministerie van OCW.
Lancering van publicatie en reflectie op inzichten
Een ervaren groep van 20 ambtenaren en ontwerpers heeft de afgelopen 9 maanden deelgenomen aan het leeratelier Ontwerpend Werken aan Maatschappelijke Impact, georganiseerd door NSOB en PONT. Tijdens dit event lanceren we de publicatie waarin de inzichten uit dit traject zijn gebundeld.
Lessen van Hans Vermaak uit ‘De Logica van de Lappendeken’
Hans Vermaak, expert op het gebied van complexe veranderprocessen en docent in het leeratelier, verzorgt een inhoudelijke bijdrage. Hij deelt lessen uit zijn boek De Logica van de Lappendeken, waarin hij een veranderkundig antwoord biedt op de gevoelens van onmacht bij het aanpakken van taaie maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie of woningcrisis. Zijn pleidooi:
‘Ook bij grote, ogenschijnlijk onoplosbare opgaven kun je wél iets doen. Door lokaal én verbindend te werken, ontstaan netwerkoplossingen die onmacht doen krimpen en impact laten groeien.’
De Publieke Ontwerppraktijk (PONT) onderschrijft deze visie. Het programma, geïnitieerd door het ministerie van OCW, zet zich in voor een ontwerpende aanpak waarin de mens, de leefwereld en de opgave centraal staan. Deze werkwijze helpt bij het omgaan met complexiteit en vormt een waardevolle aanvulling op het bestaande overheidsinstrumentarium.
Voorbeelden uit de praktijk
Verschillende ontwerpers en ambtenaren delen hun ervaringen uit de Publieke Ontwerppraktijk. Hoe is de samenwerking verlopen, wat betekent werken met een ontwerpende aanpak in de praktijk en hoe hebben ze beweging gekregen in complexe maatschappelijke vraagstukken?
Dr.ir. Nynke Tromp (programmadirecteur PONT) en Drs. Andrea Frankowski (co-decaan en senior onderzoeker NSOB) gaan met Hans Vermaak in gesprek om samen te reflecteren op de voorbeelden uit de praktijk.
Voor wie?
Voor ambtenaren, beleidsmakers en andere professionals die werken aan complexe maatschappelijke opgaven en geïnteresseerd zijn in de wisselwerking tussen ontwerpdenken en veranderkunde.
Praktisch:
- Datum: Dinsdag 30 september 2025
- Locatie: wordt nog aangekondigd
- Tijd: 14:30 tot 16:30 uur met aansluitend een netwerkmarkt en borrel
Het volledige programma en alle praktische informatie volgen snel op deze pagina. Wil je van een plek verzekerd zijn? Meld je dan direct aan via het inschrijfformulier onderaan de pagina!