Voor wie?
Deze boekenclub is bedoeld voor publieke professionals en sociale ontwerpers die vanuit hun werk en privéleven burgerschap willen stimuleren en de democratie willen versterken. De boekenclub richt zich op het ontwikkelen van een dieper begrip van burgerschap, met de overtuiging dat een inclusieve samenleving begint bij actieve betrokkenheid.
Opzet van de boekenclub
De boekenclub bestaat uit vier sessies, waarin telkens een boek (of onderdeel van een boek) centraal staat. Elke sessie behandelt een specifiek thema en stimuleert discussie en reflectie. We lezen, delen inzichten en onderzoeken per sessie hoe we de geleerde lessen kunnen integreren in ons dagelijks leven, als burger en als professional. Daarbij staan we nadrukkelijk stil bij de rol van ontwerpers en publieke professionals bij de besproken onderwerpen. En we gaan aan de slag, ook buiten de sessies om, om geleerde inzichten op een laagdrempelige manier in de praktijk toe te passen.
Sessie 1 | De Basis: Wat is Burgerschap?
- Doelstelling: Inzicht in historische ontwikkelingen van burgerschap en de verschillende politieke en filosofische perspectieven op burgerschap. Hier krijgen deelnemers de basis op orde.
- Thema: Politiek-filosofische definities en visies op burgerschap: Republikeinse visie (actief burgerschap), Liberale visie (rechtvaardigheid, wet en regelgeving) en de communitaristische visie (normen en waarden).
- Boek: Burgerschap: politiek-filosofische perspectieven – Patrick Loobuyc
Sessie 2 | Rechtvaardigheid: Principes van de Democratische Rechtsstaat
- Doelstelling: Reflecteren op de fundamenten van rechtvaardigheid in onze samenleving en de verschillende visies op wat rechtvaardig is. We staan stil bij het gelijkheidsbeginsel, en hoe deze onder druk staat.
- Thema: Onderzoeken van de basisprincipes van een rechtvaardige samenleving en de spanningen tussen vrijheid en gelijkheid. We staan hier stil bij ongelijkheid in de samenleving en de vraag hoe wij ervoor kunnen zorgen dat iedereen meedoet, ongeacht opleiding, inkomen, achtergrond en andere arbitraire verschijnselen. Hoe bouw je solidariteit op met mensen die anders zijn?
- Boek: De tirannie van de verdienste – Michael Sandel
Sessie 3 | Gemeenschap: Het Belang van Gemeenschapszin
- Doelstelling: Bespreken waarom identiteit en gemeenschappen cruciaal zijn voor een functionerende samenleving en hoe onze multiculturele samenleving hiermee worstelt.
- Thema: Het behoud van gemeenschapszin en sociale cohesie in een tijd van individualisering en polarisatie, en hoe kan onze pluriforme samenleving mensen de ruimte geven om bij een groep te horen terwijl ze open staan voor andere perspectieven?
- Boek: Het grote experiment – Yascha Mounk
Sessie 4 | Participatie: Hoe Kunnen We Meedoen en Bijdragen?
- Doelstelling: Manieren bespreken waarop individuen, vanuit hun werk en persoonlijk leven, actief kunnen bijdragen aan de samenleving.
- Thema: Verdieping in praktische aspecten van burgerparticipatie en maatschappelijke betrokkenheid. De rol van sociale ontwerpers om actief burgerschap te stimuleren.
- Boek: Een wereld van gemeenschappen – Floor Ziegler & Teun Gautier Rapport Grip: Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle – Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR). https://www.wrr.nl/publicaties/rapporten/2023/11/30/grip – podcast, samenvatting of hele rapport
Na afloop van de vier sessies hebben deelnemers:
- Een verdiept begrip van burgerschap, rechtvaardigheid, participatie en gemeenschapszin.
- Concrete handvatten om als burgers, publieke professionals en (sociale) ontwerpers
burgerschapsvaardigheden te versterken. - Een netwerk van gelijkgestemde professionals waarmee ze ervaringen en initiatieven kunnen blijven delen.
- De kracht van sociale ontwerpers in stimuleren van (actief) burgerschap benut
Deze boekenclub biedt niet alleen een theoretische verkenning, maar ook praktische tools en inspiratie om zelf actie te ondernemen en democratische waarden te bevorderen in hun omgeving. Daarbij brengen we de vele inzichten uit de politieke theorie en sociologie samen met de praktijk – van publieke professionals en ontwerpers.
Wanneer en waar
De eerste en laatste bijeenkomst zijn op locatie in Utrecht in het Huis van Actief Burgerschap. De middelste twee zijn online. Je kunt onderstaande data vast in je agenda zetten
- 13 februari (fysiek)
- 20 maart (online)
- 24 april (online)
- 12 juni (fysiek)
Deelname is kosteloos. Het is de bedoeling dat je zelf de boeken aanschaft of op een andere wijze verkrijgt.
Over Kiza Magendane
De Pont Boekenclub over burgerschap wordt geleid door Kiza Magendane. Hij is auteur van het boek ‘Met Nederland in Therapie’ en oprichter van De Nieuwe Kamer. Kiza Magendane is politicoloog, schrijver en beleidsondernemer. Hij staat bekend om zijn columns en Essays in NRC en andere toonaangevende media. Hij is oprichter van Progressief Café, een onafhankelijke denktank die zich inzet voor een duurzame, inclusievere en rechtvaardigere samenleving. Voorheen werkte Magendane als kennismakelaar op het gebied van internationale samenwerking. Magendane is sinds zijn middelbareschooltijd politiek actief en heeft een breed netwerk binnen politiek Nederland. De afgelopen twee jaar heeft Magendane bibliotheken geadviseerd over hun rol in het versterken van (actief burgerschap). Hij maakte onder andere deze longread over burgerschap en de podcast ‘De Bieb en de Burger’.
www.kizamagendene.nl // https://www.linkedin.com/in/kizamagendane// www.denieuwekamer.nl
PONT biedt dit evenement gratis aan. Meld je je aan? Dan rekenen we op je komst. PONT is een publieksprogramma en besteedt haar middelen graag duurzaam.