Ken je dat? Er zijn zoveel interessante boeken die je zou willen lezen, maar ze belanden vaak op je nachtkastje. En áls je ze dan leest, is het lastig om tijd te maken om erop te reflecteren en inzichten mee te nemen in je werk. Voor iedereen die hier in het nieuwe jaar verandering in wil brengen, organiseert PONT ‘De Boekenclub’.

4 maanden: 1 kijkopdracht, 2 leesopdrachten, 1 maakopdracht
In De Boekenclub ga je met een groep van 20 mensen, langs 4 opdrachten, verspreid over 4 maanden. Elke maand is er één (online) bijeenkomst om het materiaal te bespreken. Dit doe je aan de hand van een reflectie-oefening. Het thema en de leeslijst is elke keer anders. Dat wordt bepaald door een boekenclubleider.

Eerste boekenclubleider: Tabo Goudswaard
Tabo Goudswaard trapt De Boekenclub af. Tabo is kunstenaar, onderzoeker en sociaal ontwerper. Hij geeft leiding aan Social Design Studio Goudswaard, waar ze nieuwe manieren ontwerpen om naar sociale vraagstukken te kijken. Voor De Boekenclub heeft hij vier lees- en kijkopdrachten gekozen rondom het thema ‘De kracht van autonoom makerschap voor maatschappelijke vraagstukken’.

Voor wie?
De boekenclub is met name geschikt voor ontwerpers die bij de overheid werken, of mensen die bij de overheid werken in samenwerking met ontwerpers. Ook anderen zijn welkom. Wel is het belangrijk dat je interesse hebt om een ontwerpende aanpak in te zetten voor maatschappelijke vraagstukken.

Tijdens de bijeenkomsten wordt Nederlands gesproken, een aantal lees- en kijkopdrachten zijn in het Engels.


Deze boekenclub op een rij
4 maanden, 4 lees- of luisteropdrachten:

1. Documentaire ‘White Cube’ van Renzo Martens
21 januari 14.00 – 17.00 | Dutch Design Foundation Eindhoven 

De boekenclub begint rustig; we kijken gezamenlijk de documentaire ‘White Cube’ van kunstenaar en filmmaker Renzo Martens in de Black Box bij de Dutch Design Foundation. Hierbij is er vooral aandacht voor autonomie, eigen makerschap, omgang met waarden en de inzet van werkende mechanismen.

2. Boek ‘Frame Innovation’ van Kees Dorst
29 februari 19.30 – 21.00 | Online via Zoom

Daarna begint het lezen. Tijdens de tweede bijeenkomst bespreken we ‘Frame Innovation’ van Kees Dorst. Hoe verhoudt het werken als autonoom maker zich tot het werken met deze methodiek?

3. Boek ‘Designing with-in Public Organizations’ van André Schaminée
28 maart 19.30 – 21.00 | Online via Zoom

Tijdens de derde bijeenkomst staat het boek Designing with-in Public Organizations centraal en staan we stil bij de vraag; ‘Op welke momenten is het werken vanuit autonoom makerschap een kracht en wat zijn de valkuilen in de samenwerking met de publieke sector?’

4. Website ‘Learning to love you more’ van Miranda July en Harrell Fletcher
21 april 13.00 – 17.00 | Locatie volgt

We sluiten af met een maakopdracht geïnspireerd op Learning To Love You More van Miranda July & Harrell Fletcher.

 

Wat vraagt het van jou?

Deelnemen aan De Boekenclub is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Voor deze Boekenclub zijn er slechts twintig plekken, dus als je je inschrijft maar niet komt, houd je de plek voor iemand anders bezet. Bij inschrijving gaan we er dus vanuit dat je er de vier bijeenkomsten bij bent en actief meedoet met de lees- en kijkopdrachten. Uiteraard met uitzonderingen als ziekte en overmacht.

De kosten voor de aanschaf van de boeken zijn wel voor jou. Bij deze Boekenclub gaat dat om ‘Frame Innovation’ van Kees Dorst en Designing with-in Public Organizations van André Schaminée (e-book). 

Mocht je de boeken niet kunnen aanschaffen en mocht het ook niet lukken om ze te lenen, neem dan contact op met pont@dutchdesignfoundation.com. Ook voor overige vragen kun je bij dit e-mailadres terecht.


Meedoen
Enthousiast geworden? Aanmelden kan tot en met 7 januari via dit formulier.